Het bedrijf werd in 1961 opgericht door Alfredo Pressanto die, met het oog op serieproductie, een aantal prototypes van luchtcompressoren ontwikkelde en aanpaste. Deze prototypes waren voorzien van de eerste beschermingen die moesten voorkomen dat gevaarlijke bewegende mechanische onderdelen aangeraakt konden worden.
Tot dan bestond er nog geen enkele norm die de arbeiders beschermde tegen ongelukken.

Alfredo Pressanto was geboeid en gedreven door een ijzersterk verlangen zijn activiteit uit te breiden aan de hand van vernieuwende oplossingen. Op die manier kon hij vooruitlopen op de tendensen, de evolutie, de richting en nieuwe vereisten van de markt en alle kansen ervan benutten.

Met verloop van tijd verwierf SIA-MPL productieprocessen, dankzij vooruitstrevende en automatische machines, en een attent en capillair commercieel net.

Door de groeiende aandacht voor de voorschriften inzake de veiligheid op de werkplaats en het voorkomen van ongelukken, heeft het Bedrijf zich vervolgens weten aan te passen aan de specifieke normen en kwamen de functionaliteit, kwaliteit van de gebruikte materialen en de typische betrouwbaarheid van de producten van SIA-MPL hoog in het vaandel te staan.
In enkele jaren tijd is SIA-MPL zo uitgegroeid tot leider op de regionale markt en vervolgens ook op nationaal en internationaal niveau.

Vandaag zijn we meer dan 50 jaar verder en is  SIA-MPL ook voor de concurrentie een leidinggevende naam en referentiepunt op de markt geworden.